Cu cât cresc salariile profesorilor, după Ordonanța dată de Guvern și cât primește un debutant

de: Denisa Dudescu
01 06. 2023

Guvernul a adoptat, joi ordonanţa prin care stabilesc majorările salariale pentru profesori. Astfel, salariul unui profesor cu peste 25 de ani vechime în învățământ va fi de peste 4.700 de lei, iar suma ar putea crește în funcție de diferite sporuri, a transmis Ministerul Educației.

Care este salariul unui profesor de la 1 iunie

Salariile de bază ale lucrătorilor din sistemul de învăţământ cresc de la 1 iunie 2023, această majorare reprezentând un avans din creşterile salariale de care ar urma ca dascălii să aibă parte de la 1 ianuarie 2024.

Astfel potrivit ordonanței de urgență de azi, salariul net al unui profesor cu studii superioare, gradul didactic I și peste 25 de ani vechime crește de la 3. 985 de lei la 4.707 lei, adică o creștere 18, 1%, potrivit unui calcul realizat de Ministrul Educației.

La acest calcul se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10%, dar și alte sporuri precum: dirigenție, învățământ special sau gradație de merit.

În ceea ce privește salariul net al unui profesor cu o vechime de 5-10 ani care are în prezent 2.713 lei, suma ar crește la 3.365 de lei, adică o creștere de 24%. La salariu se adaugă și alte sporuri.

În cazul unui profesor debutant care are în prezent 2.376 de lei, salariul este mărit cu 24, 4%, spune Guvernul, potrivit noului OUG. Astfel, un debutant ar urma să câștige lunar 2.956 de lei, sumă la care se adaugă de asemenea alte sporuri.

„Sigur că mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem, însă, practic, prin actul normativ adoptat astăzi reuşim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice.

Creşterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare şi cei 400 lei brut pentru personalul nedidactic”, a spus Ligia Deca, ministrul Educației, la Guvern.

Profesorii nu sunt de acord cu această ofertă și au anunțat că nu vor renunța la grevă nici săptămâna următoare.

Cât costă salariile profesorilor statul

Majorările salariale anunțate și adoptate de Guvern prin OUG  se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.

„După cum bine ştiţi, pe site-urile Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu făcea parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă.

Aşa cum s-a decis, vom continua discuţiiile pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţiei, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a explicat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.